Nix, Garth - série Staré Království a Klíče od Království

Staré Království

Sabriel

Sabriel vyrostla daleko od Starého království, tajuplného světa, kde vládnou magické síly a kde mrtví nezůstávají mrtvými. Jednoho dne záhadně zmizí její otec a Sabriel se musí vydat na cestu plnou nástrah, aby jej zachránila. Jejími jedinými zbraněmi jsou meč a sedm kouzelných zvonků, jejími průvodci na nebezpečné pouti se stávají kocour a záhadný mladík. Nemůže si být jistá nikým a ničím, protože ve Starém království nic není takové, jak se na první pohled zdá…


Lirael

Matka ji opustila, o otci netuší vůbec nic. Žije s rozvětveným clayrským společenstvím v obrovském komplexu jejich ledovce, nikdy se ale necítila jako jedna z nich. Touží po Zraku – vrozené schopnosti všech Clayr zřít budoucnost, touží stát se tím, čím není - pravou dcerou Clayrů. Přesto se osud Starého království ocitá v jejích rukou. Byla předurčena, aby se ujala nebezpečného úkolu – musí odvrátit sílící moc skrytého zla, jež se znovu chystá převzít vládu nad královstvím. Potkává prince Sametha, příslušníka abhorsenského královského rodu, který se rovněž vzpírá odkazu předků, a jejich cesty se spojují…

Abhorsenka

„Devátá dostatek síly měla
Leč Orannis sám byl zbaven světla.
Na dvě části zlomen, pod kopec skryt
Kde naplněn záští má věčně bdít."

Tak se zpívá v písni. Ale Orannis, Ničitel, už pod kopcem nebdí. Z podzemního vězení byl vysvobozen a teď se snaží uniknout i ze stříbrných polokoulí, překonat poslední překážku, která mu brání v uvolnění strašlivých sil.
Šanci zastavit Ničitele má pouze Lirael, která se právě přihlásila o své dědictví jako budoucí Abhorsenka. Spolu se svými druhy - Samem, Nezbednou Fenkou a Mackem - musí tuto šanci využít. Pro mladou ženu, která byla ještě před několika dny druhou pomocnicí v clayrské knihovně, je to obtížný, možná dokonce nesplnitelný úkol.
Ale Ničitel hrozí zničit veškerý život a je třeba mu překazit plány za každou cenu, třebaže Lirael zatím vůbec netuší jak.

Za Zdí

Nicholas Sayre udělá cokoli, aby se dostal přes Zeď, zpátky do Starého království. V Ancelstierre, daleko na jihu od Zdi, Charta jenom podřimuje a mezi všemi protivenstvími, kterým Nick musí čelit, je i jedno ne zcela lidské. Povídkou „Nicholas Sayre a stvoření ve vitríně“ pokračuje Garth Nix v objevování magického světa trilogie Abhorsen. V dalších povídkách pak ukazuje rozpětí a všestrannost, které z něho dělají jednoho z nejlepších spisovatelů současné fantasy.



Klíče od Království

Pan Pondělí

Artura Penhaligona zachrání před smrtí klíč ve tvaru hodinové ručičky. Společně s klíčem ale přichází epidemie vyvolaná prapodivnými tvory z jiné dimenze a Arturův vysněný svět se ocitá v nebezpečí. Cizinec jménem pan Pondělí, jeho pomstychtiví poslové se zakrvácenými křídly a armáda Uchvatitelů s psími hlavami se nezastaví před ničím, aby získali klíč nazpět, i kdyby to mělo znamenat smrt Artura a zkázu všeho kolem něj. Zoufalý Artur se vydává do tajuplného domu – domu, který vidí jen on sám. Musí rozkrýt tajemství klíče a objevit svůj skutečný osud.


Úděsné Úterý

Druhý díl nového napínavého fantasy dobrodružství. Artur Penhaligon měl za to, že se už nikdy nebude muset vracet do podivného domu, který ho v pondělí málem zabil – do domu, kde se skrývá fantastická a zlověstná říše. Ale další den s sebou přináší nové výzvy – v podobě nepřítele jménem Úděsné Úterý, který ohrožuje bezpečnost Arturovy rodiny i celého jeho světa. Aby Artur všechny zachránil, musí od Úděsného Úterý získat Druhý Klíč od Království. A při tomto dobrodružství bude nucen uloupit sluneční koráb, přežít pobyt v prazvláštním pracovním táboře, spřátelit se se záhadným medvědem a postavit se nebezpečným Nicníkům. I po tom všem se bude muset vydat do strašidelných Vzdálených oblastí, aby svedl rozhodující boj…

Sychravá Středa

Artur Penhaligon prožívá jedno dobrodružství za druhým. Bojuje proti pirátům, bouřkám, explozím a obrovské, všepožírající obludě. Pod polštářem našel pozvánku: LADY STŘEDA, Architektčina Správkyně a vévodkyně Hraničního moře, s nesmírným potěšením zve Artura Penhaligona na vybraný oběd o sedmnácti chodech, doprava zajištěna, odpovědi není třeba! Takové pozvání nemůže odmítnout. A tak se z nemocničního pokoje vrhá do dobrodružství na širém moři a po celou dobu je stále hlouběji vtahován do ústředního tajemství Domu. Artur musí najít třetí část Vůle a získat Třetí Klíč – nejen pro sebe, nýbrž pro miliony lidí, kteří budou v opačném případě trpět. Jaký bude jeho první krok?


Sir Čtvrtek

Po nesčetných dobrodružstvích na moři, kde musel získat Třetí klíč, se chce Artur s Lístkou podívat domů. Dozví se však, že se vrátit nemůže, protože jeho místo obsadil dvojník, Obnažený chlapec – Pojídač duší. Je třeba najít a zničit očarovaný předmět, který Arturovi ukradl. Artur je mezitím povolán do armády, kde pod změněným jménem podstupuje tvrdý výcvik. Podaří se mu od sira Čtvrtka získat Čtvrtý Klíč, aniž by se sám proměnil ve Starousedlíka?

Lady Pátková

Pro Artura Penhaligona už trvá tenhle týden pěkně dlouho a naneštěstí pro něj ještě zdaleka nekončí. Krátce po porážce sira Čtvrtka dostane vzkaz od lady Pátkové, vládkyně Středního Domu. Vypadá to, že opustila své panství a je připravena je společně s Klíčem a Vůlí předat někomu jinému. Artur však není jediný, kdo si na to všechno brousí zuby, a tak se chystá velký souboj. Lístka má mezitím své vlastní problémy. Dostala se do spárů lady Pátkové a nyní musí uprchnout a najít cestu zpátky k Arturovi, dřív než bude pozdě…

Žádné komentáře:

Okomentovat