Harris, Charlaine - Pravá Krev

Mrtví do Soumraku

Sookie Stackhouseová je servírkou v malém louisianském městečku. Ač je to hezká žena, působí tiše a uzavřeně. Má jednu zvláštní vlastnost, která může být ve styku s druhým pohlavím nepohodlná - dokáže totiž číst, co si kdo myslí. Jednou potkává muže svých snů. Je to vysoký a hezký Bill, jehož myšlenky zůstávají utajeny i Sookii. Ta ale netuší, že je to upír s pošramocenou pověstí, který se stýká s podivnými existencemi. Jejich představy o morálce jsou dost svérázné. Když pak jsou stojaté vody maloměstečka zčeřeny několika nepochopitelnými vraždami, ocitá se Bill mezi podezřelými. Ve chvíli, kdy je zabita její kolegyně, začíná se o svůj život obávat i Sookie. Kniha získala v roce 2001 cenu Anthony Award za nejlepší detektivní román.

Upíři v Dallasu

Sookie Stockhouseovou pronásleduje v poslední době smůla. Její kolegyni z baru někdo zavraždil a vypadá to, jako by to nikoho jiného nevzrušovalo. Hned nato ji přepadne nějaká bestie a otráví ji, naštěstí jí pomohou laskaví upíři, kteří vysají jed z jejích tepen. A tím se ale vše ještě zhorší, Sookie se cítí být upírům za záchranu svého života zavázána, a když ji jeden z nich požádá o pomoc, nemůže odmítnout. Vydává se do Dallasu, aby s pomocí svých telepatických schopností vyhledala pohřešovaného upíra. Klade si jedinou podmínku, že se upíři budou držet na uzdě a žádný člověk nedojde úhony. To se však snadno slíbí, ale špatně plní. A když dojde k malé chybičce v plánu, vše se náhle zvrtne.

Klub Mrtvých

Sookie Stackhouseová našla po boku svého upíra Billa jen krátké štěstí. Bill je unesen a držen v zajetí. Sookie musí vynaložit všechny své mimořádné schopnosti i známosti, které si vytvořila v podsvětí, aby Billa vypátrala a osvobodila ze smrtelných stříbrných řetězů. Ale když se nakonec vše podaří, není si vůbec jistá, zda chce Billa ještě zpátky.

Mrtví pro Svět

Sookie Stackhouseová zjišťuje, že její smůla ji neopouští, spíš naopak. Bill odjel do Peru a zčista jasna se objevil jeho šéf Eric, kterého našla Sookie nahého v příkopě, zmateného a ustrašeného. Také bratr Jason zmizí, ve městě je sabat čarodějnic - Sookie nezbývá, než se dopátrat, co se vlastně děje. A její pátrání ponechá čtenáře v napětí až do konce.

Dočista Mrtví

Odvážné servírce Sookii Stackhouseové tentokrát dělá starost její bratr. Jak se znenadání začínají jeho oči měnit, uvědomuje si, že se Jason poprvé převtěluje v pantera. To samo by v kamarádce upírů velké obavy nevzbudilo, ale v okolí začne neznámý odstřelovač nebezpečně ohrožovat sousedy a zdá se, že s tím má Jason cosi společného. A tak Sookii nezbývá, než do příštího úplňku zjistit, kdo je za tyto útoky zodpovědný. Pokud si ji ovšem střelec nenajde dříve.

Bezpochyby Mrtví

Protože má Sookie Stackouseová tak málo příbuzných, vůbec se jí nelíbí, že přišla o další - o svou sestřenici Hadley, družku královny luisianských upírů. Hadley zanechala Sookie všechen svůj majetek, když před pár týdny nečekaně skonala, i když vlastně byla již dlouho neživá. Ale vymáhat dědictví se zdá být značně riskantní. Jsou totiž tací, kteří by neradi viděli, kdyby se Sookie seznámila s Hadleyinou minulostí, a i s jejím majetkem, příliš důkladně. A jsou připraveni použít všech dostupných prostředků, aby jí v tom zabránili. A ať je to kdokoli, jsou určitě nebezpeční, a Sookin život je opět v ohrožení.

Všichni Mrtví

Sookie, kromě toho že ji její upír Bill zradil, musí čelit mnoha nesnázím. Je pro své mimořádné schopnosti přizvána na vrcholný sněm upírů, aby pomohla při soudu s královnou louisianských upírů, která je obviněna z vraždy. Sookie ví, že je královna nevinná, ale situace se komplikuje dalšími násilnostmi, a Sookin detektivní um je postaven před největší zkoušku, kterou projde jen s pomocí svého nového pomocníka Barryho a jeho telepatického vnímání.

Hůř než Mrtví

Po katastrofě způsobené hurikánem Katrina a neméně strašném atentátu na shromáždění upírů se Sookie cítí sice v bezpečí, ale poněkud zmatená. Touží jen po tom, aby se věci vrátili do starých kolejí. Avšak její přítel Quinn je mezi pohřešovanými. A situace se mění, ať už si to vampíři v jejím okolí přejí, či nikoli. V neodvratné bitvě bude Sookie čelit nebezpečí a smrti - a co horšího, zradě někoho, koho má ráda. Až chladná krev přestane téci, bude její svět už navždy jiný.

Mrtví Odcházejí

Lidé v Bon Temps, s výjimkou Sookie Stackhouseové, toho mnoho o upírech nevědí. A vůbec nic nevědí o vlkodlacích. Aspoň dosud. Avšak nadpřirozené bytosti se rozhodly odhalit obyčejnému světu svou existenci. Všechno klape až do chvíle, kdy je jedna z nich nalezena zmučená blízko baru, v němž Sookie pracuje. Sookie má obavy, že místní lidé nejsou až tak tolerantní, a rozhodne se vraha odhalit, ať má jakoukoli podobu. Při svém pátrání však zjišťuje, že odjinud hrozí daleko větší nebezpečí, a že v nadcházející válce bude asi jen bezvýznamným pěšákem.

Mrtví v Rodině

Sookie Stackhouseová se po válce víl, ve které utrpěla vážná zranění a ztratila své blízké přátele, cítí nešťastná a kypí v ní zlost. Jediným světlým bodem v jejím životě je láska k upírovi Ericu Northmanovi.
Ten je však, právě kvůli svému vztahu se Sookie, pod přísným dohledem nového krále upírů a jeho zmocněnce Victora. Další starosti působí mladé servírce smečka vlkodlaků, kteří se teprve nedávno přiznali ke svému utajovanému dvojímu životu a jejichž komunitou zmítají vnitřní spory. Největší nebezpečí však Sookie hrozí ze světa víl. Všechny cesty do jejich říše jsou po válce uzavřeny, ale někteří její obyvatelé uvízli v lidském světě. A jeden z nich se na Sookie velice zlobí…

Smrtelná Odplata

Se svým talentem pro vyhledávání potíží se Sookie nutně musí stát svědkem bombového útoku na bar U Merlotta, v němž pracuje. O Samovi Merlottovi je známo, že je dvojí povahy, a proto podezření z útoku okamžitě padne na protivníky měňavců. Sookie má jiné podezření, ale její pozornost je upřena na Erica, který plánuje s pomocí svého „dítěte“ Pam zabít vampíra, který je nyní jejich pánem. A tak místo aby se věnovala vyšetřování, je postupně stále hlouběji zatažena do tohoto spiknutí, které se ukáže být daleko komplikovanějším, než se původně zdálo.

Mrtvý Bod

Sookie Stackhouseová je nadaná telepatickými schopnostmi, které jí od dětství komplikovaly život. A jako dospělá si stále častěji uvědomuje, že jisté věci by nejraději vůbec neviděla – například svého přítele Erica ve společnosti jiné ženy. Mladší. Musí však mlčet, protože do Lousiany přijíždí upíří král Felipe de Castro, který vládne i Arkansasu a Nevadě. A právě v tuto nejméně vhodnou dobu se na Ericově pozemku objeví lidské tělo, které navíc patří ženě, jejíž krev předtím pil. Řešení vraždy spočívá v rukou Sookie a jejího bývalého přítele Billa, oficiálního vyšetřovatele upířího pátého okrsku. Sookie brzy zjistí, že proti ní stojí mnohem nebezpečnější nepřítel, než očekávala – nepřítel, který si umínil, že zničí celý její svět.

Navždy Mrtví

Sookie Stackhouseová se ocitne v ohrožení života, potom co odmítne znovu přijmout svou bývalou kamarádku a kolegyni Arlene jako servírku do baru U Merlotta, který teď vlastní společně se svým kamarádem Samem. Krušné chvíle zažívá také ve vztahu se svým přítelem Ericem Northmanem, protože on i jeho upíří přátelé si od ní zachovávají podivný odstup.
Když se Sookie dozví důvod tohoto odcizení, je naprosto zoufalá a neví, co si počít. Její potíže vyvrcholí ve chvíli, kdy v jejím rodném městečku Bon Temps dojde k vraždě a policie ji zatkne jako pachatelku zločinu. Důkazy proti ní jsou však nedostatečné a Sookie je propuštěna na kauci. Když se pak pustí do vyšetřování zločinu na vlastní pěst, dojde k poznání, že to, co se v Bon Temps vydává za pravdu, je jen pohodlná lež, že snaha dobrat se spravedlnosti pouze plodí další krev a že cit, který se tváří jako láska, není dost silný.


2 komentáře:

  1. Děkuji moc :)
    Nemáš ještě prosím Dotek mrtvých? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, bohužel už odkaz nefunguje. Bylo by případně možné ho obnovit? Moc děkuji za Tvoje stránky :)

    OdpovědětVymazat